Igangværende roman

Igangværende roman

Claudia Westh Lonning forfatter roman 2. verdenskrig

Den 4. september 1939 fløj en formation af engelske fly mod Kielerkanalen for at bombe to tyske krigsskibe. På grund af dårligt vejr og et tæt skydække vendte de fleste om. Bortset fra ét fly. Piloten troede, at han befandt sig over Tyskland og kastede fire bomber. Han befandt sig imidlertid over Esbjerg. Flere personer kom til skade og en kvinde blev dræbt. Det skabte vild panik i byen.

Det er med udgangspunkt i denne begivenhed, at min næste roman starter.


Idéen til at beskæftige mig med besættelsestiden fik jeg oprindeligt fra min mands bedstemor. Hun fejrede sin 15-års fødselsdag den 8. april 1940 i Esbjerg. Hun har fortalt mig om sine minder fra krigen, og det har inspireret mig til at dykke ned i besættelsestiden, og det har nu udviklet sig til et næsten færdigt manuskript til en ny roman. 


Der er skrevet meget om besættelsen, men det er en periode, der har sat sit præg på generationer og som både fortjener løbende og fornyet bevågenhed. 

vandtårn ny
banegården 6
banegårdsvinduet ny
Torvet ny
Torvegade 3
Esbjerg museum 5
achtung 11
bunkermuseet 9

RESEARCHTUR TIL VESTKYSTEN 16-17. JUNI 2020

Med min mands bedstemor, Louise, har jeg genbesøgt de steder, der satte et præg på hendes ungdom under besættelsen, og som danner baggrund for starten på min næste roman.

Undervejs boede vi på det tidligere Palads Hotel i Esbjerg. Her holdt Leo Mathisen koncert og senere blev hotellet udsat for Schalburgtage, hvor en stor del af underetagen blev ødelagt af en bombesprængning. 

Billed nr. 1 viser vandtårnet i Havnegade i Esbjerg. Det var velhaverkvarteret, hvor en af Louises gode veninder boede, og hvor tyskerne indkvarterede sig på det daværende Hotel Royal, som de brugte som hovedkvarter de første år af besættelsen. 

Billed nr. 2 og 3 viser Esbjerg banegård, hvor Louise arbejdede som såkaldt ekstraskriver (kontorassistent). På billed 3 viser hun vinduet til frokoststuen, hvor hun fik lov at overnatte, når hun havde den sene vagt til kl. 24. Ved en lejlighed blev banegården lukket af pga. en sabotageaktion på skinnerne, der udviklede sig meget dramatisk. Louise sov imidlertid i frokoststuen og hørte ikke en lyd! Det var først næste morgen, at det gik op for hende. 

Billed 4 og 5 viser Torvet og Torvegade. Centrale punkter i byen, hvor der blandt andet fandt Alsang sted. 

Billed 6 er fra Esbjerg Museum, der har meget spændende udstillinger om besættelsestiden og det modstandsarbejde, der foregik i Esbjerg. 

Billed 7 og 8 er fra Tarp Bunkermuseum, hvor vi fik en meget spændende omvisning af museets leder, Jens. Bunkeren var en del af Esbjerg Flyveplads, som blev bombet af amerikanerne i august 1944. 


30. NOV 2020: DE SIDSTE KRAMPETRÆKNINGER


I disse dage sidder jeg og finpudser det allersidste af manuskriptet til min næste roman, som højst sandsynligt kommer til at hedde PIGEN FRA VESTKYSTEN. Det er svært at finde en god titel, der med ganske få ord tuner læseren ind på handlingen og rammen for en roman. Der har været mange forslag oppe at vende, og hvis der skulle dukke et godt forslag op, så sig endelig til! 

Jeg glæder mig til at kunne præsentere det endelige resultat.