Skakmesteren fra Tirana

Skakmesteren fra Tirana

SKAKMESTEREN FRA TIRANA er en fortælling om søgen efter identitet og kærlighed - og det at træffe de rette valg i livet.


I efteråret 1927 i en lille by i Albanien fejres brylluppet mellem to af byens børn. Under bryllupsfesten forærer gommen sin smukke brud et armbånd.
Mange år efter bliver armbåndet fundet under en politiaktion i København.
Armbåndet åbner op for en dramatisk familiehistorie, som indtil da havde været holdt hemmelig. Det bringer os vidt omkring, tilbage til det kommunistiske diktatur, som i mere end 40 år holdt Albanien isoleret fra omverdenen, og ender i København.  



SKAKMESTEREN FRA TIRANA (2019) er udkommet på forlaget Forfatterskabet



KØB BOGEN HER INKL. SOM E-BOG

Claudia Westh Lonning forfatter Skakmesteren fra Tirana
Claudia Westh Lonning forfatter Skakmesteren fra Tirana

Q&A's


Hvorfor skal man læse romanen?

Hvis man godt kan lide en god fortælling i en historisk ramme, hvor man både bliver underholdt men også lærer noget, så skal man læse ”Skakmesteren fra Tirana”.

Handlingen foregår i en historisk ramme, som de færreste kender til. Albanien var i mere end 40 år isoleret fra omverdenen. Denne roman giver et indblik i, hvad der foregik bag de lukkede grænser og peger fremad. Samtidig beskæftiger romanen sig med et evigtgyldigt og universelt tema: at foretage de rette valg i livet. Sidst men ikke mindst rummer romanen også en kærlighedshistorie.

 

Hvorfor har du skrevet denne roman?

Jeg havde i længere tid leget med tanken om at sige mit job og forfølge en gammel drøm om at blive forfatter. Jeg havde et manuskript liggende på 80 sider, som jeg havde skrevet på fra tid til anden gennem mange år. Det var den roman, jeg troede, jeg skulle skrive. Men det er endt med at blive en helt anden historie.

Det har været en personlig udfordring at se, om jeg kunne skrive en roman med alle de elementer, der skal indgå. Med romanen håber jeg at give læserne en god oplevelse og stof til eftertanke.

 

Hvem er målgruppen?

Romanen henvender sig til et voksent samtids- og historieinteresseret publikum.

 

Hvorfor Albanien?

Det er en kæde af sammentræf, at romanen kom til at handle om Albanien.

I efteråret 2017 havde vi et indbrud. Et par uger efter fik jeg et opkald fra politiet, som havde fanget en albansk indbrudsbande, som de mente også stod bag vores indbrud. Kort efter læste jeg en artikel om, at der var gang i optagelsesforhandlingerne til EU for bl.a. Albanien. Det kulminerede med et besøg hos vores genboer, som præsenterede os for deres nye au pair pige, der kom fra…Albanien! Hun fortalte en masse om landets historie, og så var jeg solgt. Jeg har efterfølgende mødt en del folk fra Albanien, som har hjulpet mig med romanen og taget imod mig med stor gæstfrihed.

 

Hvordan har du researchet? 

Jeg har læst en hel del faglitteratur om Albaniens historie, og så har jeg læst flere skønlitterære værker af albanske forfattere for at ramme den rigtige stemning. Derudover besøgte jeg i efteråret 2018 Tirana. Det var en stor oplevelse. Samtidig besøgte jeg den lille by Shijak, hvor en af mine hovedpersoner kommer fra. På min tur mødte jeg en del albanere, blandt andet den tidligere diktator, Enver Hoxhas personlige læge, som gav input til historien.

 

Hvilke bøger holder du selv af?

Jeg kan godt lide en god fortælling i en historisk ramme, hvor man både bliver underholdt men også lærer noget. Det gælder f.eks. ”En gentleman i Moskva”, ”Vindens skygge”, ”Nattog til Lissabon” etc.

 

Hvad frygter du ved at springe ud som forfatter?

At ingen læser hvad jeg skriver, så alt arbejdet er spildt.

 

Hvad ser du mest frem til? 

Jeg glæder mig utrolig meget til bogen bliver udgivet, og jeg håber, at den bliver læst af så mange som muligt.

 

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg har løbende skrevet i mange år, men i januar 2018 sagde jeg mit arbejde op for at skrive på fuld tid.

 

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Hemingway. Hans bøger er nogle af de eneste, jeg har læst flere gange. Samtidig var han meget disciplineret omkring sit arbejde og havde nogle fornuftige regler f.eks. at han altid stoppede, når han havde en idé til næste scene, så det var nemt for ham at fortsætte arbejdet dagen efter.

 

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg skriver på en roman, der foregår under besættelsen i Danmark. Handlingen er løseligt inspireret af min mands bedstemors oplevelser. Hun blev 15 år, dagen før vi blev besat og voksede op i Esbjerg, som spillede en strategisk vigtig rolle for tyskerne.


Researchtur til Tirana, oktober 2018

 

Jeg besøgte Tirana i oktober måned. Det var en stor oplevelse. Jeg boede på Hotel International midt på den centrale Skanderbeg plads, hvor jeg for alvor mærkede historiens vingesus. 

Jeg var på de fleste af byens museer, hvor alt hvad jeg havde læst om Albaniens historie blev vakt til live. 

 

Undervejs mødte jeg vores danske konsul for Albanien, som introducerede mig for et par folk, der havde boet i Tirana i 1940'erne,  hvor en stor del af min roman foregår.

Jeg fik også mulighed for at besøge parlamentet, hvor der netop var en afstemning igang.

 

Endelig besøgte jeg den lille by Shijak, som ligger lidt uden for Tirana, hvor jeg havde besluttet mig til, at en af mine hovedpersoner skulle komme fra.


Det giver en helt anden dimension at have set både Tirana og Shijak ved selvsyn.  

 

Jeg mødte stor hjælpsomhed og gæstfrihed undervejs, og det bliver bestemt ikke mit sidste besøg til Albanien. 


SKAKMESTEREN FRA TIRANA har fået mange stjerner og en fin lektørudtalelse.


"En lovende debut som med sit ligefremme sprog og

vedholdende spændingskurve kan læses af mange"


Læs den fulde lektørudtalelse her